Order 0

KAD PERUBATAN – PANDUAN MEMILIH YANG TERBAIK!!!

Kad Perubatan Membuat Claim Pelan Perubatan dan Kesihatan


 

Ramai mungkin tertanya-tanya, ada berapa jenis Kad Perubatan?

Di M'sia secara amnya ada Dua jenis Kad Perubatan :

  1. Kad Perubatan Stand Alone.
  2. Kad Perubatan Rider (sebagai rider).

Jadi, apa beza kedua-duanya?

Panduan Memilih yang Terbaik


Kad Perubatan Stand Alone

Ciri Utama: Produk kad perubatan tanpa perlu diambil bersama produk lain (hanya mempunyai faedah kemasukan hospital sahaja, tiada elaun, tiada pampasan sakit kritikal atau kematian).

Kelebihan: Harganya lebih rendah berbanding kad perubatan rider (kerana tidak perlu diambil bersama pelan asas).

Kekurangan: Tiada nilai tunai (cash value) disebabkan harganya yang rendah, harga meningkat dengan jarak umur 5 tahun dan jika terlepas bayaran sumbangan / premium, ia akan luput (lapse).


Kad Perubatan Rider

Ciri Utama: Pelan kad perubatan yang perlu diambil bersama produk asas. Plan kad perubatan adalah pelan tambahan kepada produk asas.

Kelebihan: Mempunyai nilai tunai (cash value) sebab harganya yang tinggi, boleh diambil bersama tambahan perlindungan lain seperti sakit kritikal dan ‘waiver‘ (ada syarikat insurans menawarkan ‘contributor‘) iaitu pelupusan sumbangan, tidak perlu mencarum apabila pemegang polisi berlaku sakit kritikal. Harganya tetap daripada ia diambil sehingga tempoh matang dan sekiranya terlepas pandang terlupa membayar, ia boleh dibayar dari nilai tulai polisi dengan syarat polisi mempunyai nilai tunai.

Kekurangan: Harga menjadi tinggi kerana perlu diambil dengan produk asas dan akan tamat apabila plan asas tamat, sebagai contoh jika pelanggan lumpuh maka kad perubatan akan turut tamat (kebanyakan syarikat Takaful / Insurans hari ini menambah rider lain untuk mengelakkan kekurangan ini).


Jika tanya saya, mana satu yang saya akan ‘offer’?

Saya lebih gemarkan memberi kad perubatan rider atas beberapa sebab:

  • Tak semua mampu membayar polisi sendiri, tepat pada masa tertentu. Ada kalanya memerlukan belanja ketika raya / mula persekolahan. Polisi akan hidup lagi dengan nilai tunai dalam polisi tersebut.
  • Harga yang tetap pada jangka waktu yang lama. Tak adalah sekejap sekejap naik harga! Minyak naik 20 sen orang dah nak mengeluh, cuba tanya siapa pemegang kad perubatan stand alone, sekali naik berapa ringgit?
  • Perlindungan-perlindungan lain seperti pampasan penyakit kritikal, kemalangan kecil yang tidak memerlukan kemasukan hospital juga penting. Kenapa tidak sekali kan?

Ada beberapa sebab lagi, yang saya akan kupas.

Jadi, tanyalah ejen anda ‘Apa jenis kad perubatan anda?’.

 

 

Jika masih ada sebarang pertanyaan atau bagi mendapatkan Konsultasi Percuma:  

:014-964 0686

:cikgubee.mw@gmail.com

 

Source : Adib YazidOlder Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Sale

Unavailable

Sold Out